کولی های روسیه


«زنبورعسل کرک‌دار»، آهنگ بسیار معروف کولی های روسیه، با صدای بازیگر و کارگردان روس Nikita Mikhalkov در فیلم «رمانس بی رحم» (A Cruel Romance) محصول سال ۱۹۸۴ است که روی صحنه هایی از فیلم «ملکه کولی ها» ساخت شوروی، مونتاژ شده است.
دانلود فایل صوتی: https://goo.gl/w5SSje

به روایت شاهنامه، بهرام گور، پادشاه ساسانی که می خواست فقرا هم از موسیقی بهره ببرند، ده هزار کولی از هندوستان به ایران می آورد و به آن ها گاو و الاغ و آذوغه می دهد تا گذران زندگی کنند و برای مردم به رایگان موسیقی بنوازند. یک سال می گذرد و کولی ها هدیه شاه را حیف و میل می کنند و فقیر می شوند. بهرام گور هم عصبانی شده و آن ها را اخراج می کند تا آواره کوه و بیابان شوند.
این روایت واقعیت داشته باشد یا نه، کولی ها اقوامی به نام «روما» (Roma) هستند که از شمال هند وارد ایران، و بعد از طریق ترکیه به اروپای شرقی و از آن جا به روسیه، اروپای غربی، آفریقا و آمریکای شمالی و جنوبی مهاجرت کردند.

کولی ها هر جا که می رفتند با رقص و آوازخوانی و همین طور فال بینی و پرورش اسب و آهنگری زندگی می گذراندند. جمعیت کولی های پراکنده در سرتاسر دنیا تا ۱۲ میلیون نفر (یعنی کمی کمتر از جمعیت یهودیان دنیا) تخمین زده می شود.

کولی های روسیه قرن نوزدهم میلادیورود کولی ها به روسیه به اواخر قرن ۱۸ میلادی یعنی حدود ۲۵۰ سال پیش بر می گردد، زمانی که یک اشراف زاده، از یک گروه موسیقی کولی در اروپای شرقی دعوت کرد تا در مراسمی در روسیه برنامه اجرا کنند.
بعد از آن، موسیقی و اجرای کولی ها در مراسم خانواده های اشرافی مرسوم شد و کولی های بیشتری از لهستان به روسیه، به خصوص مسکو و سنت پترزبورگ، مهاجرت کردند.
کولی های روسیه، در ابتدا مانند رعیت ها، در قبال اجرای موسیقی و گرم کردن مراسم، جایی برای اقامت و خوراک دریافت می کردند، اما بعد از لغو رعیت داری در سال ۱۸۶۱ میلادی در روسیه، از طریق موسیقی و رقص و اجرای نمایش برای خود به شهرت و ثروت رسیدند.
تعدادی از اشراف زادگان جوان، دختران کولی به همسری برگزیدند. این در حالی است که ازدواج اشراف زادگان با مثلا رعیت ها کاملا دور از ذهن بود. و این نشان از جایگاه و شان کولی های آن زمان دارد.

کولی روسی، اثر Kirill Gorbunovاز آن جایی که کولی ها در شادی مردم (طبقه مرفه جامعه) حضور داشتند، در تعداد زیادی از آثار ادبی روسیه مانند آثار تولستوی، داستایفسکی و… به آن ها اشاره شده است. در خیلی از فیلم های زمان شوروی هم که بر مبنای این کتاب ها ساخته شدند، زندگی کولی ها به تصویر کشیده شده است.

کولی های روسیه از باسواد ترین کولی های جهان هستند. در جنگ با ناپلئون، به دولت روسیه تزاری کمک مالی کردند و در جریان جنگ جهانی دوم علاوه بر کمک مالی و شرکت در جنگ، با اجرای موسیقی و رقص و نمایش در جبهه های جنگ، به سربازان روحیه می دادند.

در جریان پاک سازی قومی توسط آلمان نازی، علاوه بر یهودیان، کولی ها هم قربانی شدند.
طی «پوراجموس» (Porajmos) یا هولوکاست کولی ها، حداقل ۲۲۰ هزار (و به روایتی تا یک و نیم میلیون نفر) کولی توسط نازی ها قتل عام شدند که در مقایسه با کل جمعیت کولی های مقیم اروپا، یکی از بزرگ ترین نسل کشی های دوران معاصر بوده که کمتر درباره آن سر و صدا شده است.
کولی های که توسط آلمان نازی زندانی شده بودند، مجبور بودند علامت مثلث قهوه ای رنگ (نوک به پایین) به بازو ببندند تا از دیگر زندانیان قابل تشخیص باشند.

در همان سال هایی که در آلمان کولی ها را تصفیه قومی می کردند، در شوروی تئاتر تخصصی کولی ها به نام «تئاتر رومِن» (Romen Theatre) راه اندازی شد که تا به امروز محلی برای معرفی هنر کولی های روسیه بوده است.

بعد از جنگ جهانی دوم، موسیقی کولی ها دوباره رونق پیدا می کند، اما در زمان استالین که قانون اسکان اجباری به اجرا در میاید، بعضی از کولی ها ملک و املاک خود را در شوروی رها کرده و به زندگی در سفر ادامه می دهند.

کولی ها تاثیر زیادی روی موسیقی روسیه، و به خصوص آهنگ های عاشقانه ژانر «رومانس» و آن چه در دنیا به «رومانس روسی» (Russian Romance) مشهور است داشته اند. تا جایی که می توان «رومانس روسی» را موسیقی کولی ها نامید.


رومانس کولی های روسیه به نام «راه طولانی» که بعدها ملودی آن در آهنگ انگلیسی Those Were the Days (یاد آن روزها به‌خیر) به کار گرفته شد.
دانلود فایل صوتی: https://goo.gl/qVQve9

بعضی از همین رومانس ها، از پر اجرا ترین آهنگ های مهمانی ها و مراسم مختلف در روسیه مانند عروسی و تولد و… هستند و هنوز هم که هنوز است، هستند کسانی که از گروه های رقص و آواز کولی برای اجرا در این مراسم دعوت می کنند.

کولی های روسیه

اولین برخورد خود من با کولی های روسیه، در یک مهمانی عروسی بود. انرژی شان به قدری بود که کل سالن، از جمله من که از رقص در مراسم فراری هستم را هم به رقص آوردند.
مردان گیتار و ویولون می نوازند و می رقصند. خانم ها لباس های رنگی و دامن های چند لایه و چین‌دار می پوشند و پابرهنه هستند. مردها هم جلیقه یا پیراهن بلند و شلوار سیاه به تن کرده و چکمه بلند می پوشند.
خانم ها موقع رقص، سینه و شانه شان را به شدت تکان می دهند و پا و دامن بالا می اندازند. یا نشسته به پشت خم می شوند تا مویشان بریزد، بعد شانه را تکان می دهند. دستشان را هم مثل ایرانی‌ها و هندی‌ها تکان می‌دهند. مردها هم به دست به سینه و چکمه می زنند تا صدا بدهد.


آهنگ معروف «آه، آن چشمان سیاهش!» (سال ۱۹۴۷)
Pyotr Leshchenko – Chernye Glaza
دانلود فایل صوتی: https://goo.gl/NCx03f

کولی های روسیه
گروه رقص و موسیقی کولی «Devlale»

کولی های روسیه
گروه رقص و موسیقی کولی «Devlale»

کولی های روسیه
گروه رقص و موسیقی کولی «Devlale»

امروزه، جمعیت کولی های روسیه حدود ۱۸۰ هزار نفر تخمین زده می شود و طی این سال هایی که در اروپای شرقی و بعد به روسیه مهاجرت کرده اند، زبان مادری شان، کلمات زیادی از لهستان، آلمانی و روسی به عاریه گرفته است.

کولی های روسیه
دهکده «Peri» در سنت پترزبورگ، حدود ۵۰۰ خانوار کولی را در خود جای داده است. به شهرک های محل اقامت کولی ها، «تابور» (Tabor) می گویند.
عکس: Tatiana Kotova

کولی های روسیه
دهکده «Peri» در سنت پترزبورگ، حدود ۵۰۰ خانوار کولی را در خود جای داده است. به شهرک های محل اقامت کولی ها، «تابور» (Tabor) می گویند.
عکس: Tatiana Kotova

کولی های روسیه
دهکده «Peri» در سنت پترزبورگ، حدود ۵۰۰ خانوار کولی را در خود جای داده است. به شهرک های محل اقامت کولی ها، «تابور» (Tabor) می گویند.
عکس: Tatiana Kotova

کولی های روسیه
مقبره تعدادی از سران قوم «روما» یا همان کولی های در گورستانی «کوزمینکی» مسکو.
گورستان «کوزمینکی» (Kuzminki) در جنوب شرق مسکو، علاوه بر قبرهای مسیحیان و ناخداباوران، به خاطر داشتن مقبره مسلمانان و کولی ها شهرت دارد.
عکس: Behruz Bahadorifar

در سال ۲۰۱۳ یک دختر اصالتا کولی به نام «المیرا عبدرضاکوا» (Elmira Abdrazakova) به عنوان ملکه زیبایی روسیه انتخاب شد. بعد از این انتخاب، این دختر در شبکه های اجتماعی توسط عده زیادی مورد حمله قرار گرفت، با این توجیه که کولی ها و مسلمان ها نباید نماینده روسیه باشند.

ملکه زیبایی روسیه، کولی روسی

پرچم کولی های جهاندر زبان روسی به کولی مرد «تْسیگان» و به کولی زن « تْسیگانکا» (Tsiganka) می گویند.
در ایران به کولی ها، غربتی و سوزمانی هم می گویند.
کلمه Gypsy در زبان انگلیسی در واقع تحریف شده کلمه Egyptian به معنای مصری است.
«کنگره جهانی رومانی» که حدود نیم قرن پیش اعلام موجودیت کرده، به دنبال این است که کلمه «روما» که نام اصلی این قوم است را جایگزین کلمه توهین آمیز جیپسی کند.

بهروز بهادری فر

نسخه فیس بوک: https://goo.gl/RFWIVV

مطالب مرتبط:
لغو رعیت داری در روسیه

8 فکر می‌کنند “کولی های روسیه

  1. بازتاب: اولین آگهی تلویزیونی زمان شوروی | آی لاو راشا

  2. بازتاب: رقص «یابلِچکا» | آی لاو راشا

  3. بازتاب: موسیقی روز: والس جدایی | آی لاو راشا

  4. بازتاب: آهنگ روسی «راه طولانی» | آی لاو راشا

  5. بازتاب: روز زن در روسیه | آی لاو راشا

  6. بازتاب: لباس سنتی اقوام روسیه | آی لاو راشا

  7. بازتاب: اطلس زیبایی روسیه | آی لاو راشا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *